DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 13.02.2020 20:19:00 

MORAVSKÉ DĚTI - Holešovský dětský sbor

2010

PROSINEC 2010

            Prosinec je tradičně nejnáročnější měsíc celého sborového roku. Na začátku prosince  jsme zpívali na několika výchovných koncertech se Zlínskou i Brněnskou filharmonii pod taktovkou dirigenta Miloše Machka. Koncerty "Santa Claus" a "Strýček  z  Ameriky" měli tradičně u obecentstva velký úspěch, což nás moc těší.

 

            V polovině prosince následovala série vánočních koncertů s různými předmími interprety - 15. prosince s Hradišťanem Jiřího Pavlici, 17. a 18. prosince pak opět Zlínská filharmonie tentokrát s panem dirigentem V.Spurným.

 

            26. prosince jsme tradičně potěšili posluchače Holešova a blízkého okolí na našem tradičním vánočním koncertě v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Holešově. Opět jsme si přizvali k účasti naše malé kamarády z pěveckého sboru Plamínek při 3. Základní škole Holešov a v závěru koncertu jsme společně zazpívali pásmo českých koled.

 

 

ŘÍJEN 2010

Kytice zvedla diváky ze židlí - Zlín, Uherské Hradiště

         Ve dnech 23. a 24. října měli diváci možnost zhlédnout dvě představení Kytice - a to ve Zlíně a v Uherském Hradišti.Profesionální provedení v podání Filharmonie Bohuslava Martinů, tanečního souboru Hradišťan, smíšeného sboru The Czech Ensemble Baroque - Choir (sbormistr Tereza Válková) a dětských sborů MORAVSKÉ DĚTI (sbormistr Lenka Polášková a ZVONKY (sbormistr Dana Zapletalová) a sólových partů - Michaela Šrůmová (soprán), Kaminla Mazalová (alt), Tomáš Kořínek (tenor) a Josef Škvarka (basbaryton) při bouřlivých ovacích a potlesku zvedlo diváky opravdu ze židlí. Představení, které mělo světovou premiéru v roce 2007 v Litomyšli, zaujalo nejen účinkujícími, ale také celkou choreografií Ladislavy Košíkové a zpracováním režie Aleny Vaňákové.

 

         

 

ZÁŘÍ 2010

Střípky z Číny - koncert 12.9.2010 Holešov

           Vystoupení Holešovského dětského sboru Moravské děti s názvem Koncert pro Holešvose uskutečnilo v neděli 12. září ve velkém sále holešovského zámku. Koncert s podtitulem Střípky z Číny očima Moravských dětí byl koncipován jako vzpomínka na nedávný festival pěveckých sborů v čínském Shaoxingu. Samotné vystoupení sboru tak bylo proloženo mluveným komentářem, především ale audiovizuálními záznamy. Fotografie a také krátký film byly promítány na plátno umístěné v rohu sálu.
               V závěru koncertu poděkoval starosta města Zdeněk Janalík manažerce tělesa Janě Slovenčíkové, sbormistryni Lence Poláškové, klavíristce Martině Mergentalové, členům sboru a všem ostatním, kteří se na reprezentaci Holešova v daleké Číně podíleli. Zástupci Moravských dětí naopak poděkovali všem sponzorům v čele s městem Holešov, kteří umožnili sboru tuto dalekou cestu absolvovat. 

   

více fotografií naleznete na www.holesov.cz/aktuality/164-moravske-deti-vzpominaly-na-cinu 

  

 

ČERVENEC 2010

Světová olympiáda sborů v Číně - Shaoxing 13. - 22. 7. 2010

  Na soutěž jsme se připravovali intenzivně ještě před odletem. V posledním týdnu jsme zkoušeli každodenně celé dopoledne. Samotná soutěž pro nás začala 16. července v  OPEN category - dětské sbory  a 17. července  folklór. Dětských sborů bylo přihlášeno 51 a ve folklóru jsem soutěžili i s dospělými a smíšenými sbory. Z Číny jsme si nakonec odvezli zlato v kategorii dětských sborů a stříbro ve folkóru. 

  Cesta do Číny byla dlouhá a náročná. časový posun plus 7 hodin byl opravdu znát. Letěli jsme z Prahy - Ruzyně přes Istanbul, kde jsme přesedali na letadlo do Šanghaje. Po té nás čekaly ještě tři a půl hodiny autobusem do Shaoxingu. Bydleli jsme v hotelu, který byl součástí univerzitního centra. Byli zde ubytováni jen zpěváci a sbormistři. Vybavení bylo včetně klimatizace, která nikde nechyběla.

  Pořadatelé se k nám chovali skvěle, všechno měli do detailů zajištěno a pod "velkou" kontrolou. Času bylo málo, ale stihli jsme navštívit i starou část Shaoxingu, pavilon orchidejí a místní muzeum. Svezli jsme se také v "rykších" a na kánoích po kanálech ve staré části města. Navštívili jsme rovněž Šanghaj, kde se nám  na výstavě EXPO 2010 podařilo přes generálního konzula ČR a ředitelku Českého pavilonu domluvit naše vystoupení.

   A po čem se nám bude nejvíce stýskat? Po olympijské atmosféře, úžasných pěveckých výkonech a  zážitcích.

převzato z rozhovoru s J.Slovenčíkovou a B.Malénkovou v  Týdeníku Kroměřížska

 

ČERVEN 2010

Světlo za Lidice - celostátní přehlídka dětských pěveckých sborů - 12. 6. 2010

    Každý rok se koná kolem 10. června v Lidicích pietní akce u příležitosti jejich vyhlazení v roce 1942. Již čtvrtým rokem se součástí této vzpomínky stávají dětské pěvecké sbory se svými sbormistry. Místo, které bylo v červnu 1942 svědkem velké tragédie, utrpení a slz bylo zalito světlem, které přineslo více jak 500 dětí ze čtrnácti krajů České republiky.
   Osobní záštitu nad přehlídkou převzal předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka a uměleckou záštitu pak Lucie Bílá, která vystoupila hned v úvodu přehlídky za doprovodu Petra Maláska.

 

          JSME DĚTI, KTERÉ ZPÍVAJÍ LIDICKÝM DĚTEM.

 

Svátky písní Olomouc  -  4. 6. 2010

   V kategorii dětských pěveckých sborů jsme soutěžili v pátek 4. června ve 3. kategoriích. Mezi jednotlivými výstupy jsme se museli převléknout vždy do jiného úboru. Zpívali jsme v tradiční modro bílé, lidových krojích a vyzkoušeli jsme si i nové černé šaty s barevným kabátkem. Získlali jsem ve všech soutěžích zlaté pásmo a vybojovali si 1 000 Euro. Byla to příprava na další vrchol letošní sezóny - světovou olympiádu v Číně. 

       

DUBEN 2010

        Vyhlášení 5. ročníku ankety Osobnost roku 2009 Zlínského kraje se po porvé konalo mimo Zlín, a to v prostorách holešovského zámku. Slavnostní vyhlášení letošního ročníku ankety v reprezentativních prostorách zámku v Holešově zpestřil také bohatý kulturní program. Pod taktovkou půvabné moderátorky večera Světlany Nálepkové se více než dvěma stovkám hostů v sále představil dětský sbor Moravské děti Holešov s   Gregoriánským chorálem a písněmi Price the Lord a Muzikanti co děláte? Mladí tanečníci a tanečnice z Tanečního klubu Fortuna Zlín předvedli své umění v menuetu, swingu a valčíku. V úvodu programu se hostům krátce představila také skupina historického šermu Revertar.

V rámci slavnostního vyhlášení 5. ročníku ankety Osobnost roku 2009 Zlínského kraje získal v prostorách holešovského zámku prvenství známý zlínský soudce, spisovatel a fotbalový funkcionář Josef Holcman. Spolu s ním převzalo ocenění z rukou krajských radních Josefa Slováka, Taťány Nersesjan, Hany Příleské, náměstka hejtmana Jindřicha Ondruš, senátora a starosty Holešova Zdeňka Janalíka a hejtmana Stanislava Mišáka dalších devět z celkem 25 nominovaných osobností z celého Zlínského kraje.

 

více fotografií naleznete na www.holesov.cz/aktuality/100-na-holesovskem-zamku-byly-vyhlaseny-osobnosti-zlinskeho-kraje 

 

LEDEN 2010

Výchovné koncerty s Filharmonií Bohuslava Maritnů ve Zlíně 

     Rádi bychom Vám poděkovali za výchovný koncert „Strejda z Ameriky“, který jsme v pátek 8.1.2010 zhlédli. Program byl velmi dobře promyšlený a sestavený a velmi vhodný nejen pro žáky pátých tříd. Líbilo se nám poutavé vyprávění dirigenta pana Machka, ukázky různých hudebních stylů doplněné dílem Antonína Dvořáka. Rovněž se nám líbilo zpestření programu spoluúčinkujícího sboru Moravských dětí, jejichž výkony byly na profesionální úrovni. V dnešní době je těžké děti tohoto věku zaujmout klasickou hudbou, ale Vaším programem jste dokázali, že to jde, protože naši žáci po návratu do školy hodnotily tento koncert slovy „super“.     Těšíme se na další koncerty ve Filharmonii Bohuslava Martinů.

                                                     Žáci 5. tříd a třídní učitelky Dana Staňková a  Marcela Kašpárková, ZŠ Trávníky Otrokovice

 

 

                                                              fotografie z koncertu naleznete v naší fotogalerii