DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 13.02.2020 20:19:00 

MORAVSKÉ DĚTI - Holešovský dětský sbor

2015

ČERVENEC 2015


Ve dnech 2. – 5. července se do řecké Prevezy sjelo celkem 20 sborů z celé Evropy k soutěžnímu klání v rámci 33. ročníku International Choral Festival of Preveza a 21. International Choral Competition of sacred music. Malebné městečko na pobřeží u Středozemního moře přivítalo všechny účastníky s otevřenou náručí a pohostinností.

Cestou jsme vystřídaly několik dopravních prostředků – autobus, z Vídně do Atén letadlo a pak ještě busem dalších 420 km do místa soutěžního klání.  Hned druhý den byl pro naši kategorii soutěžní. Sbor předvedl na svém vystoupení pod vedením sbormistryně Lenky Poláškové precizní provedení celkem pěti skladeb rozmanitých stylových období.

V porotě soutěže zasedli uznávaní odborníci z Itálie, Řecka, Slovinska a Irska. Vynikající úroveň soutěže dokládá také to, že jen několik sborů překonalo ve výsledném hodnocení hranici 85 a více bodů. Naše sbormistryně se před vyhlášením výsledků dětem svěřila, že při takto vysoké úrovni by byl zisk 85 bodů opravdu vynikajícím výsledkem. Vůbec netušila, že její přání bude vyslyšeno a Moravské děti za svůj výkon obdržely v soutěžní kategorii dětských pěveckých sborů stříbrnou medaili s celkovým počtem 85,75 bodů! V klavírním doprovodu sboru pomohla a zazářila naše korepetitorka MgA. Martina Mergentalová.

Následující den jsme využili pro návštěvu protilehlého ostrova Lefkáda, kde jsme strávili krásné chvíle a trochu „vydechli“ na nádherné pláži, táhnoucí se podél celého ostrova. Večerní přátelský koncert na náměstí v Preveze, na kterém vystoupily Moravské děti, byl orámován srdečnou atmosférou mezi návštěvníky koncertu.

Na závěrečném workshopu potvrdili organizátoři i porotci každoročně stoupající úroveň soutěže a celého festivalu. Bonusem pro všechny sbormistry bylo také to, že s těmito porotci mohli po skončení soutěže konzultovat výsledky své práce a odnést si tak spoustu zajímavých informací a motivaci do další práce s dětmi.

No a pro náš sbor byl jistě tím nejlepším zahájením prázdnin festival u moře, zážitky, možnost slyšet spoustu skvělých sborů, poznat nové přátele a s nimi také možnost si zazpívat. Na zpáteční cestě do Atén pak byla velkým zážitkem procházka po mostě přes Korintský průplav. I za tak krátký pobyt měli všichni možnost poznat řeckou kulturu, architekturu, zvyky a speciality místní kuchyně.

Děkujeme všem, kteří nás podporují, a těšíme se na shledání na koncertech Moravských dětí.  

Olga Michálková, Moravské děti

 

ŘECKÁ SESTAVA

S KRÁSNÝM OCENĚNÍM

 

KVĚTEN 2015

Pro Moravské děti náročný měsíc. Pod vedením sbormistryně Lenky POláškové a za klavírního doprovodu Martiny Mergentalové úspěšně reprezentovaly na VII. Jihočeském festivalu dětských sborů Vltavské Cantare, který se konal v Českém Krumlově a Českých Budějovicích.

Druhý koncert proběh v rámci 55. Mezinárodního dětského filmového festivalu ve Zlíně na Open Air koncertu s Dashou and Pajky Pajk Quintetem.

Třetí koncert se konal v Olomouci, kam jsme byli nominováni Unií českých pěveckých sborů, abychom zahájili největší tuzemský Mezinárodní  festival Svátky písní Olomouc 2015. V letošním roce se ho účastnilo 38 sborů z osmi států světa.

A teď se již budeme soustředit na přípravu do Řecka

BŘEZEN 2015


Japonsko-české setkání s lidovou písní v Holešově

Vyjimečnou hudebni událost zažil Holešov ve středu 4. března. V sala terreně zámku vystoupila japonská klavíristka Yukiko Sawa a slovem i zpěvem ji doprovodila její krajanka, sopranistka Nao Higano na společném koncertu s Holešovským dětským sborem Moravské děti. Ty opět zpívaly pod dirigentskou taktovkou sbormistryně Lenky Poláškové a za doprovodu klavíristky Martiny Mergentalové. Obě Japonky jsou u nás pro mnohé již známými hudebními osobnostmi. 

Yukiko Sawa přicestovala z Jokahamy, pochází z Tokia. Vystudovala hru na klavír na Hudebni akademii Musashino v Tokiu a působila také jako stipendistka československé vlády na AMU ve třidě prof. J. Pálenička. Patří k předním propagátorkám české hudby, koncertovala v Praze, Plzni, Hradci Králové, Jindřichově Hradci, Kroměříži atd. Od roku 2005 je organizátorkou koncertního turné Jablíčko a sakura v Čechách a v Japonsku.

Sopranistka Nao Higano pochází z Chiby. V současné době žije v Kroměříži, vyučovala zpěv na Konzervatoři P. J. Vejvanovského a na konzervatoři v Žilině. A protože umí dobře slovensky, celý koncert perfektně moderovala a překládala i texty písní, které se zpívaly japonsky. Kompozice „Sakura a jablíčko“ doprovází všechna turné vždy v aranžmá pro aktuální téma. Základem všech úprav je česká lidová píseň „Koulelo se, koulelo, červené jablíčko“ a známá japonská píseň „Sakura, sakura“. První koncertní turné „Jablíčko a sakura s mottem „Japonsko-české setkáni s klasiky klavírní a vokální hudby“ bylo zorganizováno v září 2005.

fotografie a text Jana Zapletalová