DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 13.02.2020 20:19:00 

MORAVSKÉ DĚTI - Holešovský dětský sbor

2012

LISTOPAD 2012

Čtyřnásobný úspěch Moravských dětí na celostátní soutěži v Novém Jičíně

Počátkem listopadu 2012 měly  Moravské děti opět možnost porovnat svou uměleckou úroveň s ostatními sbory – a to na IX. ročníku prestižní Celostátní soutěže dětských pěveckých sborů PORTA MUSICAE, která se konala v Novém Jičíně.

Zde jsme soutěžili ve II. kategorii “starší sbory“ – a to do 19 let. Povinnou skladbou pro tuto kategorii byla skladba soudobého českého hudebního skladatele Iljy Hurníka – Variace na myší téma  (téma + jedna variace dle vlastního výběru). Dalším naším soutěžním programem byly skladby – J. Nováka, Petra Ebena a Jana Maláta.

V kategorii soutěžilo celkem 7 sborů s velmi vysokou úrovní, což svědčí i to, že nebylo uděleno žádné bronzové pásmo, ale pouze stříbrné a zlaté. (Stříbrné pásmo získaly sbory: Paleček (Nové Město nad Metují), Resonance (Třebíč), Svitavský dětský sbor (Svitavy) a Canto (Náchod.

Ve zlatém pásmu se umístily  tyto sbory: Moravské děti (Holešov), Ko-ko (Ostrava) a Mládí (Jablonec nad Jizerou).

Při závěrečném koncertu vítězů jsme se radovaly ještě jednou – a to, když  moderátor soutěže vyhlásil: 

Absolutním vítězem 9. ročníku celostátní soutěže dětských pěveckých sborů PORTA MUSICAE 2012 se stal sbor Moravské děti (Holešov). Naše radost ale pokračovala…

Z rukou tajemnice poroty – paní Jaroslavy Mackové – muzikoložky a členky odborné rady NIPOS-ARTAMA pro sborový zpěv převzala také ocenění „Za vynikající klavírní doprovod“ naše klavíristka MgA. Martina Mergentalová.

Jako „bonbónek na dortu“ a čtvrtým naším úspěchem bylo pro nás ocenění italské delegace, která pravidelně navštěvuje celostátní sborové soutěže každé dva roky a nezávisle na odborné porotě uděluje hlavní cenu. A tak z Nového Jičína jsme odjížděli nejenom se skvělým pocitem, ale také i s „Plaketou starosty města VERONA“. Domů jsme se vrátili docela unavení – v noci, ale věřím, že se všem docela dobře usínalo…

Poděkování si zaslouží nejenom sbormistryně Mgr. Lenka Polášková, klavíristka MgA. Martina Mergentalová, ale všechny Moravské děti, které úspěšně reprezentují nejenom Město Holešov.

 

Více fotografií naleznete zde

 

ŘÍJEN 2012

Moravské děti vzpomínaly na Španělsko

    V neděli 28. října 2012 byl zaplněný sál holešovského zámku svědkem úspěšného koncertu, který připravil pěvecký sbor Moravské děti. Zavzpomínat na letní úspěch našeho sboru a přenést se do žhavého Španělska jsme mohli hned při úvodním tanečním vystoupení Moniky Zapletalové a Martina Dubického. Na programu byly nejen písničky v podání Moravských dětí, ale také projekce fotografií a dokumentárního filmu z úspěšné cesty. Poděkování z úst místostarosty města pana Rudolfa Saiferta se dostalo nejen dětem a sbormistryni Lence Poláškové, ale také klavíristce Martině Mergentálové a managerce sboru Janě Slovenčíkové. Celý koncert proběhl v příjemné atmosféře a znovu potvrdil kvality sboru, ktré už zná celá Evropa.

  

 

ČERVENEC 2012

Ve středu 25.7.2012 se Moravské děti vrátily z mezinárodního festivalu v Cantonigros (Španělsko)     

http://www.novinky.cz/vase-zpravy/zlinsky-kraj/kromeriz/3440-12323-pevecky-sbor-moravske-deti-privezl-do-holesova-opet-zlato.html    

    

Moravské děti si vyzpívaly 1. místo v kategorii dětských pěveckých sborů
 
smiley    GRATULUJEME     smiley

ÚNOR 2012

Moravské děti začaly rok účinkováním v koncertním provedení opery LOUSKÁČEK

9. února 2012 Kongresovým centrem ve Zlíně zněla melodie P. I. Čajkovského "LOUSKÁČEK". V tomto koncertním provedení opery s baletní studií měl opět možnost účinkovat Holešovský dětský sbor Moravské děti se svou sbormistryní Lenkou Poláškovou za doprovodu vždy úžasné Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a baletu Moravského divadla Olomouc.
Sólisté Baletu byli mladí umělci z Japonska - Aya Shinoda a Mikina Kawamura. Režii koncertního provedení opery měl v rukou Robert Balogh a dirigentem byl Tomáš Hanák.


                                                                                                                                                                                                               J.Slovenčíková , Moravské děti

 
  
                                                                                         Program zde