DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 13.02.2020 20:19:00 

MORAVSKÉ DĚTI - Holešovský dětský sbor

2018

PROSINEC

Tradiční vánoční koncert v Holešově

Jako každým rokem jsme se dva dny po Štědrém dnu sešli spolu s Dětským pěveckým sborem Plamínek, abychom lidem z Holešova a jeho okolí zpříjmenili Vánoční svátky. Kostel Nanebevzetí pany Marie na holešovském náměstí jako vždy téměř praskal ve švech a rozléhaly se ním vánoční písně, traidční i moderní, v různých jazycích. Koncert jsme zakončili sérií klasických koled, se kterými nám pomohlo obecenstvo.

  

Za fotografie děkujeme Foto Polida. Celé album si můžetě prohlédnout ZDE.

LISTOPAD

Porta Musicae 2018

V pátek 16. listopadu jsme my, Moravské děti, zahájily společně s dětským pěveckým sborem Ondrášek soutěž mládežnických sborů PORTA MUSICAE 2018 v Novém Jičíně. Zahájení se uskutečnilo v Beskydském divadle v 19:30 hodin. V závěru koncertu zazpívaly společně tyto dva sbory lidovou píseň „Pod našima vršíčkama“, hymnu České republiky a „Proč bychom se netěšili“ Bedřicha Smetany.

Na programu našeho sboru byly tyto skladby:

Lidová, upr. Miroslav Raichl                            Přeštický panenky

Viktor Kalabis                                                  Trubka a kohout

Lidové, upr. Jaroslav Dostalík                         Vrť sa devča

                                                                        Dobrú noc, má milá

Jan Malát                                                         Zpěvy lidu českého

Miroslav Raichl                                                Kočár v oblacích

O klavírní doprovod se jako vždy postarala naše Martina Mergentalová a pozici dirigentky stála Lenka Polášková.

Po tomto koncertu jsme celý sbor absolvovali soustředění na Rusavě, hotelu Ráztoka, z něhož jsme se vrátili v neděli 18. listopadu.

 

fotografie od Ondrášek Novojičínský sbor ZUŠ

 

ČERVENEC

International Musical Eisteddfod Llangollen, Wales

Začátek prázdnin byl pro Moravské děti ve znamení mezinárodní soutěže sborů, která se konala v severním Walesu - Eisteddfod Llangollenu. Tato soutěž je jedna z výběrových soutěží, které se každoročně zúčastní kolem 4000 umělců z celého světa a návštěvnost festivalu se pohybuje každoročně kolem 40.000 hostů. Festival se stal stálicí mezi předními vyhlášenými festivaly - byl založen již v roce 1947 s cílem prosazovat mír a dobrou vůli mezi národy, podpořit vzdělanost, poznání a umění prostřednictvím každoročního festivalu hudby, folkloru a tance. Soutěžní festival Llangollen Eisteddfod je uznávaný jako jeden z nejvýznamnějších světových festivalů a byl nominován na řadu ocenění, včetně Nobelovy ceny za mír. Patronem festivalu je HRH Princ z Walesu a prezidentem je sir Terry Waite CBE.

Moravské děti zde se svou sbormistryní Lenkou Poláškovou a za klavírního doprovodu Martiny Mergentalové soutěžily v konkurenci světových sborů (např. z New Jersey/USA, Shillong/Indie, Calgary/Canada, Seattle/USA, Douglass/Isle of Man, Vancouver/Canada, Phoenix/Arizona, USA, Brisbane/Austrálie a Teeside, Heeford/England) ve dvou kategoriích - "Folk song" - lidová píseń. V této kategorii bylo zastoupeno 11 sborů a Moravské děti získaly v těsném bodovém ohodnocení 7. místo. (v každé kategorii byla udělována pouze tři místa - na 1. místě se umístil sbor Cantabile Hereford Cathedral School - England, na 2. místě Seattle Girl Choir - Canada a na 3. místě sbor British Columbia Girl Choir - Vancouver.

V kategorii "Senior Childrens Choir" opět ve světové konkurenci deseti sborů Moravské děti získaly krásné 6. místo. (na 1. místě byl sbor British Columbia Girl Choir, na 2. místě Grammar School Grammarphones - Austrálie a na 3. místě Wrexham County Youth Choir - Wales.

Kromě soutěžních vystoupení Moravské děti zpívaly ještě na dalších třech samostatných koncertech - dvou na venkovních podiích a jeden koncert i s prezentací pro střední školu. (ve Walesu začínají prázdniny o týden později než v ČR). Velký obdiv a úspěch měly také naše šité "Holešovské kroje", které zaujaly pozornost všech posluchačů a diváků.

Moravské děti se této prestižní soutěže mohly zúčastnit a reprezentovat Českou republiku i Holešov nejenom díky souhlasu a financování rodičů, ale hlavně díky vstřícnosti a podpoře Města Holešova - z grantu pro neziskový sektor "Akce milion" a Ministerstva kultury ČR - odboru ORNK. Děkujeme tímto ještě jednou za celý sbor Moravské děti. (Jednotlivá soutěžní vystoupení můžete najít na webu: www.llangollen.tv)

 

ČERVEN

Svátky písní Olomouc

Sobota 2. června byla pro Moravské děti opět úspěšná. Z Mezinárodní soutěže pěveckých sborů MUNDI CANTAT 2018 v Olomouci přivezly pod vedením sbormistryně Lenky Poláškové a klavíristky Martiny Mergentalové dokonce DVĚ ZLATÉ MEDAILE. Jednu ze soutěžní kategorie „Folklór“ (zde mezi dospělými a komorními sbory) a druhou z kategorie “Mládežnických sborů“. Každá kategorie se konala v jiné části Olomouce – Folklór v budově Bohemia a Mládežnické sbory v Redutě.

Účastníci soutěže v Olomouci byli ze zemí celého světa - České republiky, Slovenské republiky, Slovinska, Polska, Chorvatska, Ruska, Turecka a Korei. O výsledcích rozhodovala porota ve složení A. Brown (VVelká británie) Dr.Cool-Jae Huh (Korea), Doc. Milan Kolena ArtD. (Slovenská repubilka), Milan Motl (Česká republika),  K. Roztočilová, B. Stark (Chorvatsko), Prof. PhDr. MgA. J. Vičar, D. Whiteley (Austrálie). Děkujeme všem za skvělou reprezentaci Moravských dětí i Holešova!

Jménem Moravských dětí děkujeme za podporu činnosti Moravských dětí  především vedení města Holešova, které v rámci „Akce milion“ při Dnech města podpořila neziskové subjekty, mezi nimiž i Moravské děti. Bez této finanční pomoci by činnost byla obtížnější.

foto Jana Slovenčíková