DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 13.02.2020 20:19:00 

MORAVSKÉ DĚTI - Holešovský dětský sbor

2011

PROSINEC 2011

Prosinec je ve sborovém zpívání jeden z nejnáročnějších měsíců. Na předvánoční a vánoční koncerty jsme se začali připravovat již na podzim a na zimním soustředění v prostorách penzionu Ráztoka na Rusavě jsme dolaďovali poslední detaily. 

11. prosince jsme zpívali v Kongresovém centru Zlín pod taktovkou pana dirigenta Miloše Machka na koncertu pro                         rodiče a děti SANTA CLAUS. Během koncertu jsme také převzali ocenění "Sbor roku 2010"  a                                   naše sbormistryně Lenka Polášková titiul "Sbormistr roku" v kategorii junior (více v Aktualitách)

21.prosince dopolední výchovný koncert pro školy v Otrokovicích

22. prosince Vánoční koncert s Filharmonií Bohuslava Martinů a pěveckým sborem Masarykovy univerzity Brno                               pod vedením pana dirigenta Marka Štilce. 

26. prosince Vánoční koncert v Holešově. V zaplněných prostorách kostela Nanebevzetí Panny Marie v                                             Holešově  jsme nejprve přivítali mladší děti z dětského pěveckého sboru Plamínek a po jejich                                     vystoupení jsme předvedli svůj vánoční program. Zazněly koledy české i z jiných zemí, zazpívali jsme                          skladby klasické i populárnější. V závěru koncertu jsme se všichni opět spojili a po novoročním přání                          paní sbormistryně Lenky Poláškové jsme zazpívali klasické české koledy.  

         

 další totografie ve fotogalerii

 

ŘÍJEN 2011

Moravské děti  natáčejí nové CD

Holešovský dětský sbor Moravské děti v současné době pracuje na nahrávce  nového profilového hudebního nosiče – CD.

Nová nahrávka bude prezentací hudby zejména z tvorby českých autorů a její zatím „pracovní“ název je „Pocta českým autorům“.

Jako místo nahrávání jsme zvolili komorní sál holešovského zámku – sala terrenu, kde jsme již natočili i předešlé CD „Čas radosti, veselosti“.

Pracovní tým kromě zpěvaček Moravských dětí tvoří sbormistryně  Lenka Polášková, klavíristka  Martina Mergentalova a technický tým, který – hudební režisér  pan Tomáš Řezníček a zvukař Zdeněk Slavotínek z Českého rozhlasu Olomouc.

Chtěla bych poděkovat všem, kteří se podílí na náročné práci a také samozřejmě přátelům  sboru a sponzorům, kteří tento projekt vydání nového CD finančně podporují – zejména Zlínskému kraji (odboru kultury) a také městu Holešov. Předpokládané vydání a křest CD – začátkem roku 2012.

                                                                                                                                          Jana  Slovenčíková

 

  

                                                                                                      Další foto ve fotogalerii 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZÁŘÍ  2011


Moravské děti  koncertovaly ve Sněmovním sále zámku Kroměříž 

Holešovský dětský sbor Moravské děti se svou dirigentkou Lenkou Poláškovou zahájil nový školní rok a   koncertoval v pondělí  3. října  ke Světovému dni seniorů v Kroměříži. Program složený převážně ze skladeb českých autorů zazněl  téměř plným Sněmovním sálem a rozdával radost  posluchačům -převážně seniorům. Děti se představily kroměřížskému publiku ve dvou částech, mezi nimi bylo krátké vystoupení žesťového kvintetu z kroměřížské konzervatoře.

 

 

KVĚTEN 2011

International Choir Festival MUSICA SACRA v Bratislavě

Poslední květnový víkend byl pro Holešovský dětský sbor MOravské děti opět úspěšný. V sobotu soutěžili na VI. Inetrnational Choir Festival MUSICA SACRA v Bratislavě.Ačkoliv víkend byl pořádně studený a deštivý, MOravským dětem bylo v prostorách Primaciálného paláca v Bratislavě pěkně teplo. Vlastní soutěž se konala v nádherné Zrkadlové sieni  paláce za účasti čtrnácti sborů ze sedmi států Evropy (Maďarsko, SLovensko, Česká republika, RAkousko, Arménie, Polsko a Slovinsko) Také odborná porota byla mezinárodní. Porotci hodnotili velmi přísně a dle bodového hodnocení bylo zlato udělenou pouze třikrát. Moravské děti přivezli do HOlešova nejen "Zlato", ale také titul "Vítěz kategorie"

 
 
 
 
Starou Boleslaví zněla duchovní hudba!
 
Stará Boleslav - Letos již podevatenácté probíhá Mezinárodní přehlídka dětských a studentských pěveckých sborů v oboru duchovní hudby s názvem Musica Angelica. První část se konala již minulou neděli 22. května v kostele sv. Václava ve Staré Boleslavi. O tom, že je tato přehlídka každoročně vyhledávána a hojně navštěvována, není pochyb. Oblíbenost potvrdilo velké množství návštěvníků, kteří zaplnili celý kostel a se zaujetím vyslechli vystupující soubory.
 
V tomto roce přehlídka přivítala kromě nových tuzemských sborů i Pěvecký sbor svatého Michaela Archanděla z ukrajinského města Dunajevci, s nímž město rozvíjí spolupráci. na prvním koncertu duchovní hudby se představily sbora Rozmarýnek a Slůňata z Brandýsa nad Labem, Moravské Děti (Holešovský dětský sbor).
Zajímavým doplněním celého programu bylo vystoupení Sextetu z Čelákovic, což je instrumentální soubor studentů ZUŠ Jana Zacha, který má za sebou od roku 2006 mnoho úspěchů v celostátních soutěžích, festivalech a přehlídkách a v současné době se Sextet může pyšnit i prvním vydaným CD!
 
Druhý koncert duchovní hudby se uskuteční 29. května v chrámu Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi. Představí se sbor Kantiléna z Brandýsa n/L, Jitro z Hradce Králové a Český chlapecký sbor taktéž z Hradce Králové.
 
Po koncertě jsme se rádi podívali do tajemných míst Baziliky sv. Václava, na místo, kde byl sv.Václav  zavražděn. Po krátkém průvodním slovu paní Mgr. Niny Novákové jsme si v tajuplných prostorách původního románského kostela zazpívali Gregoriánský chorál - viz. krátká ukázka ve fotogalerii.
 
 
 
  fotografie naleznete ve fotogalerii

 

BŘEZEN 2011

 

Moravské děti zpívaly pedagogickým pracovníkům Holešova

V pondělí 28. března 2011 se ve velkém sále zámku v Holešově uskutečnila tradiční oslava Dne učitelů. Starosta města pan Zdeněk Janalík, další představitelé města a pan poslanec Josef Smýkal předali vybraným pedagogům ocenění za jejich dlouholetou pedagogickou práci. Oceněno bylo celkem 11 pracovníků mateřských i  základních škol a také střediska volnočsových aktivit. Velmi pěkným vstoupením přispěly k slavnostní atmosféře i Moravské děti, když za doprovodu Martiny Mergentálové a pod taktovkou Lenky Poláškové zazpívaly písně ze svého repertoáru.

 

                                                                                                  více fotografií naleznete v naší fotogalerii

 

ÚNOR 2011

 

Moravské děti pokořily další metu

Čtvrtá opera Giocoma Pucciniho La Boheme, kterou mohli sledovat v několika představeních začátkem února ve Zlíně i Praze milovníci vážné muziky, se stala za více než sto let své existence nejpopulárnějším italským zpěvoherním dílem po Verdiho Aidě. Velké pocty se v souvislosti s tímto operním kusem dostalo dětskému pěveckému sboru z dvanáctitisícového města na pomezí Hané a Valašska. Moravské děti z Holešova dostaly více než zajímavou a hlavně velmi zavazující a zodpovědnou nabídku na účinkování v Bohémě. I když opera byla pro nás zcela novým žánrem, Moravské děti se jí zhostily na výbornou!

Letošní rok je sice teprve na počátku, ale bez sentimentu a osobního zaujetí mohu říct, že Moravské děti – Holešovský dětský sbor - má za sebou opravdu velký kus práce!

Premiéra opery se konala 2. února v novém a velmi moderním Kongresovém centru ve Zlíně, stejně jako repríza o den později.

V opeře spolu s námi účinkoval i profesionální orchestr Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a Pěvecký sbor města Bratislavy. Hlavní sóla byla obsazena světovými sólisty - sopranistkou Marcelou Chacón /Mexico/, sopranistkou Danielou Bruera /Itálie/, tenorem Lucianem Ganci /Itálie/,  baritonem José Juliánem Frontalem /Španělsko/, baritonem Mauriziem Espositem /Itálie/, bassem Aleweyem Yakimovem /Rusko/, baritonem Nejatem Isikem Belenem /Turecko/ a to vše pod taktovkou italského dirigenta Waltera Attanasi.

Tento skvělý dirigent je považován za jednoho z nejpozoruhodnějších dirigentů své generace. Walter Attanasi je často zván, aby řídil operní a symfonické orchestry pro různé prestižní organizace, divadla a mezinárodní festivaly. Má za sebou účinkování ve slavné La Scale v Miláně, divadle Arena ve Veroně, San Carlu v Neapoli, Comunale ve Florencii, Římské opeře, Musikverei a Konzerthaus ve Vídni, Státní opeře v Hamburku, Colonu v Buenos Aires, Státní opeře v Praze, Royal opeře ve Stockholmu, operách v Japonsku, SA State Theatre Opera House v Pretorii a mnoha dalších. V současné době je ředitelem festivalu UmbriaFest e UmbriaMusicFest-Bratislava a hlavním hostujícím dirigentem Filharmonie Bohuslava Martinů a Artistic project Director v Opera Africa.

Musím se přiznat, že o úspěších a zásluhách Waltera Attanasiho jsme neměli ani potuchy, když tento slavný dirigent i se všemi sólisty naklusal k nám do „naší zkušebny v DUZE“ na zkoušku. Bylo to v sobotu 29. ledna a zkouška pro nás opravdu nebyla jednoduchá, nicméně to byl zároveň „velký odrazový můstek“, co se týče opery samotné. Věřím, že nikdo z dětí na tento zážitek dlouho nezapomene.

Obě představení ve Zlíně znamenala obrovský úspěch celého projektu, který diváci s povděkem kvitovali neutuchajícím aplausem ve stoje! Což byl pro nás další nezapomenutelný zážitek.

V pátek 4. února se celý „ansámbl“ opery přesunul do Prahy, kde jsme měli možnost poprvé v dlouhé historii našeho sboru zažít atmosféru majestátní budovy Rudolfina. Vystoupení bylo úchvatné a mám pocit, že jsme po všech našich úspěších a hlavně vší té mravenčí práci pokořili další velkou metu.

Na diváky toto provedení opět zabralo, což dokazovaly závěrečné ovace nejen českých, ale z velké části především zahraničních diváků.

Byli jsme velmi šťastní, se svým vystoupením spokojení a každý si jako „trofej“ vezl na památku na Bohému domů do Holešova podpisy všech světových sólistů včetně dirigenta Waltera Attanasi.

Všem Moravským dětem a samozřejmě sbormistryni Mgr. Lence Poláškové patří velké poděkování za přípravu, nastudování opery a samozřejmě za reprezentaci Holešova a  vlatně celého Zlínského kraje. Poděkování si zaslouží samozřejmě i celý management Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín.

Bc. Jana Slovenčíková,  Moravské děti

  

                                                             fotografie z koncertu naleznete v naší fotogalerii